Preskoči navigaciju

O Šah klubu Končar


Klub danas

Šah klub Končar djeluje u obliku udruge i neprofitne organziacije.

Klub se aktivno natječe u kadetskim i seniorskim natjecanjima. Najznačajniji rezultati u novijoj povijesti kluba su višestruko osvajanje kupa grada Zagreba u seniorskoj konkurenciji i pojedinačni rezultati naših kadeta na prvenstvima Hrvatske- prvo mjesto u kategoriji do 8 godina i četvrto mjesto u kategoriji do 9 godina.

Najveće napore ulažemo u organizaciju aktivnosti u klubu: treninge za djecu i mlade , treninge za odrasle , turnira za natjecatelje, rekreativnih otvorenih turnira i turnira za djecu. Sve naše članove potičemo na igranje šahovskih turnira u čemu im pružamo svu potrebnu podršku i pomoć.

Zahvaljujemo našem sponzoru Končar Elektroindustrija d.d. bez kojeg ne bi bilo moguće kontinuirano održavati navedene aktivnosti.

Ikona Rakete u Končar plavoj boji

Misija

Svim zainteresiranima pružiti mjesto za igrati i naučiti igrati šah. Obogatiti zagrebački i hrvatski šah.

Ikona teleskopa u Končar plavoj boji

Vizija

Kontinuiranim radom unaprijediti klub, te nastaviti bit jedan od najistaknutinih klubova na hrvatskoj šahovskoj sceni.

Ikona rukovanje u Končar plavoj boji

Vrijednosti

Članovi = klub. Veže nas strast prema šahu, dobrobit svih članova, otvorenost prema novome i razvoj kluba.

Povijest kluba

Šah klub Končar osnovan je 1945., a službeno registriran 25. siječnja 1949. godine. Kroz svoju bogatu povijest osvojio je brojna odličja s raznih natjecanja poput prvih mjesta na Radničkim prvenstvima Jugoslavije, Kupovima maršala Tita, Šahovskim festivalima i mnogim drugim. Osim bogate natjecateljske povijesti, krasi ga organizacija brojnih šahovskih manifestacijama na kojima su prisustvovali hrvatski i svjetski šahovski prvaci Vasily Smyslov i Mikhail Tal.

Također, klub ima dugu povijest treniranja mlađih naraštaja i suradnja sa odgojno-obrazovnim institucijama te društvenom zajednicom. Brojni šahovski majstori - osvajači kadetskih i juniorskih prvenstva, liga i kupova potekli su upravo iz Šah kluba Končar. Danas, ti isti majstori su ugledni akademski građani i svoje znanje šire novim generacijama. Takav ishod nas ni ne čudi jer je kvalitetan rad s mladima oduvijek bio temelj kluba. Cilj takvog načina rada je stvaranje odgovorne i društveno aktivne osobe koja doprinosi zajednici.

Prostorije kluba u 60-im godinama. Zaposlenici Končara igraju šah. U klubu je živahna atmosfera.