Preskoči navigaciju

Šahovski treninzi za djecu


Zašto trenirati šah?

Šah kao igra, idealan je oblik učenja za djecu. Djeca će osim šahovskog znanja steći cijeli niz sposobnosti i vještina koje će im pomoći u daljnjem rastu i razvoju.
Djeca kroz šah:

  • razvijaju matematičke i jezične vještine
  • potiču svoju kreativnost i maštovitost
  • unaprijeđuju planiranje i vizualizaciju
  • vježbaju samostalno donošenje odluka
  • stvaraju radne navike
  • kontroliraju pažnju i unaprijeđuju koncentraciju
  • stvaraju kritičko mišljenje
  • usvajaju fair-play
  • shvaćaju da je uspjeh plod uloženog rada

Način rada

Šahovski treninzi za djecu temelje se na učenju šaha kroz igru i didaktički pristup. Treninzi se odvijaju u klupskim prostorijama u malim grupama do dvanaestero djece. Svakom malom članu posvečuje se induvidualno u cilju što večeg zadovoljstva i napretka. U treningu se koriste svjetski priznate šahovske početnice i službeni priručnici Svjetske šahovske organizacije (FIDE).

Naši treneri

Svi naši treneri završili su edukaciju Hrvatske Olimpijske Akademije za šahovske instruktore. Imaju bogato igračko iskustvo na nacionalnoj i internacionalnoj razini, te višegodišnje iskustvo u podučavanju mladih šahu.

Često postavljena pitanja

Gdje se održavaju treninzi?

Treninzi se održavaju uživo u klupskim prostorijama na adresi Fallerovo Šetalište 22 - žuta zgrada iza Končar nebodera.

U kojim terminima se održavaju treninzi?

Treninzi za djecu se održavaju:
ponedjeljkom od 20:00 do 21:00 - početna grupa,
utorkom od 18:00 do 19:30 - napredna grupa
utorkom od 20:00 do 21:00 - početna grupa i
četvrtkom od 17:00 do 18:00.
Molimo Vas da nas kontaktirate ovdje prije vašeg dolaska.

Kako izgledaju treninzi?

Trening je podijeljen na dva dijela. Prvi dio sastoji se od današnje teme na primjer matiranje sa damom, pravilo šestog reda, analiza partija i slično. U drugom dijelu (zadnjih 15-20 min) djeca međusobno igraju slobodne partije, uz povratne informacije trenera kako unaprijediti šahovsko razmišljanje, shvaćanje koncepata i generalno svoju igru.

Koja je minimalna dob za pohađanje treninga?

Minimalna dob djece koja polaze naše treninge je 6 godina.

Je li nužno šahovsko predznanje za pohađanje treninga?

Ne, u pravilu nije nužno da dijete ima šahovsko predznanje. Ukoliko se dijete uključuje u grupu naknadno, poželjno je da zna kako se figure kreću kako bi lakše pratio trening. Naučiti kako se figure kreću možete na besplatnoj, open-source platformi Lichess.

Koliko iznosi mjesečna članarina?

Mjesečna članarina iznosi 120kn/15.97€ za 1 trening/tjedno, odnosno 200kn/26.61€ za 2 treninga/tjedno. Članarina se uplačuje na račun kluba IBAN: HR7825030071110002495 . U cijenu mjesečne klupske članarine, uključena su sve aktivnosti u klubu i godišnja registracija pri Hrvatskom šahovskom savezu za sve natjecatelje. Također, klub potiče mlade da se natječu na šahovskim turnirima te im u tu svrhu pomažemo putem plačanja kotizacija za turnire poput Kadetskog prvenstva Zagreba i Kadetske lige.